Hedersmedlemmar

Toni Schönfelder

Ensio Salkojärvi

Boris Lennerhov

Bjarne Wilmarsgård

Bertil Göransson

Mats & Bengt Ölvemark

Toni Schönfelder har efter år av ledande positioner
inom näringslivet med kopplingar till rese- och
transportnäringen varit en stark personlighet med uttalad
vilja, entusiasm och entreprenörskap att förbättra hela
branschen.
Han initierade bildandet av Sveriges Bussresearrangörer (numera Svenska Turis
för att tillvarata och utveckla bussresearragörsbranschens
intressen, efter år av eftersatthet. Även bildandet av den
europeiska motsvarigheten, EACT, initierades av honom.
Han valdes vid bildandet 2011 till Sveriges
Bussresearrangörers första ordförande, vilken position
han innehaft sedan dess.
Få branschföreträdare, oavsett näring, har möjlighet
att mäta sig med det arbete, initiativkraft, ledning och
positiva resultat som han åstadkommit till gagn för hela
turistbussnäringen. Ett resultat som hela branschen är
honom tacksam.
Sveriges Bussresearrangörers styrelse har därför beslutat
att utse Toni Schönfelder till Hedersmedlem & Legendar i
föreningen.
Föreningen Svenska Bussresearrangörerna mars 2018

Ensio Salkojärvi, hedersmedlem 2017. För bussresearrangörerna har välklädda förare med designade uniformer varit en viktig del i att profilera branschen.
Det är en stor utmaning att utforma, designa kläder som skall passa alla årstider ta emot passagerarna och lasta in resväskor i regn och snö,
och sedan snabbt in i turistbussen igen och likaväl se snygg och prydlig ut.

Ensio`s stora engagemang la grunden i branschen för välklädda chaufförer.
Många år i uniformsbranschen eller som det numera heter Profilkläder. Genom åren har Ensio klätt upp merparten av Sveriges buss och turistbussföretag. 
Allt från enskilda entreprenörer till företag med flera 100 anställda.

Började i Hässleholm redan 1958 på Nobelkläder, då Skandinaviens ledande tillverkare av uniformer, som levererade bl.a till dåvarande SS, Stockholms Spårvägar,
som det hette på den tiden och många andra bussföretag. Ensio är en ”hands on man”, sysslade med det mesta, från tillskärning till utleveranser. 

Var med om att starta upp Uniformspecialisten i Stockholm 1975 och sålde från början alla typer av uniformer.  Fick redan då speciellt bra kontakt med människorna
i bussbranschen och speciellt Ulf Karlsson på Setra/Cartes i Vetlanda som introducerade Ensio för sina Setra-kunder på Setra-träffarna i Vetlanda.   
Ulf Karlsson var enligt egen uppgift av Ensio inkörsporten i bussbranschen. BK Buss tillhörde pionjärerna i bussbranschen dit Ensio sålde uniformer redan 1975. 

1993 blev Ensio sin egen, startade upp Ensio´S AB och fick en mycket bra start och gensvar från alla busskunder som följt sedan 1975     

Tyvärr har många av dessa trogna kunder försvunnit, lagt ner då dom i upphandlingarna tappat trafik eller blivit uppköpta av andra bolag.

Sveriges Bussresearrangörer vill därför framföra vår stora tacksamhet och utnämner Ensio som hedersmedlem 2017 med sina snart 75 år och alltjämt aktiv,
det har aldrig fallit in Ensio att gå i pension. Det är förtjänstfulla år som Ensio arbetat för en hel bransch som
han har klätt upp och profilerat.

 Föreningen Svenska Bussresearrangörerna mars 2017

Boris Lennerhov fd vd för Ullared - Gekås utnämndes till året 2016 års Hedersmedlem i föreningen Sveriges Bussresearrangörer 

Motivation till att utnämna Boris Lennerhov till Hedersmedlem för Svenska Bussresearrangörerna: 

Varuhuset GeKås i Ullared har sen företaget grundades (1963) varit ett viktigt besöksmål för många privatpersoner och bussbolag. Ett stort varuhus med ett gigantiskt utbud, kombinerat med låga priser har under lång tid skapat kundmagnetism. 

Under Boris Lennerhovs VD-skap har varuhuset gått från att vara ett lågprisvaruhus till att nu vara en destination. Boris kundfokus och känsla för vad kunden efterfrågar är vida känd. Det i kombination med ett hög genomförandeförmåga och sätt att kommunicera har gjort att GeKås idag fortsätter att växa och attrahera inte bara gamla kunder utan även nya. 

Ett mantra som Boris ofta säger är: Det är en inte en aktivitet som skapar en 100%-ig förbättring – det är istället 1%-iga förbättringar varje dag som på 100 dagar skapar en 100% förbättring. Med bl.a. detta mantra har han lyckats skapa både en företagskultur med en mening för alla drygt 1.800 medarbetare (i högsäsong) och inte minst nära 5 miljoner kunder/år. 

GeKås har under alla år värnat om bussturisterna och förstått dess betydelse för verksamheten. Under Boris ledarskap har många aktiviteter skapats. För att nämna några: 

"Gula Villan"
Är ett andningshål där busschaufförer kan få en välbehövlig vila, dusch och en matbit i direkt anslutning till varuhuset. 

Bussplatser
Rikligt med bussplatser med bra placering, som så många andra besöksmål missar. Som mest har man haft 81 bussar på samma dag (den 30/10-10) 

Långfärdsresande
GeKås och Boris, som person, har via TV, pressreleaser och artiklar, skapat en magi och medial uppmärksamhet kring att åka långfärdsbuss till GeKås och därmed göra det möjligt för i princip alla i Sverige att ta sig kostnadseffektivt, miljövänligt och säkert t.o.r från varuhuset även om resan dit är lång. 

Bussresedagen i Ullared
En årlig samlingsplats för branschen att träffas, utveckla ideér och inspireras. 

Restauranger och cafeér
Ett rikt utbud av prisvärda restauranger och cafeér i varuhuset. 

Som bussföretagare och busschaufför känner man sig alltid välkommen som besökare på GeKås. Vi vill därför framföra vår stora tacksamhet till företaget och dess fd VD, Boris Lennerhov, för de förtjänstfulla år som han har jobbat för våra gemensamma kunder och gjort det till bussbranschens största destination. 

Föreningen Svenska Bussresearrangörerna. 

Styrelsen för Sveriges Bussresearrangörer har enhälligt beslutad att utnämna Bertil Göransson till hedersmedlem oktober 2014 

Föreningens ordförande Toni Schönfelder och vice ordförande Erland Olsson överlämnade till Bertil Göransson en liten present och utnämningen. 

Rese-Konsulterna grundades 1976 i Göteborg av Bertil Göransson. 

Bertil Göransson tillhör de entreprenörer med vars affärsidé skapade möjlighet för även mindre och mellanstora bussresearrangörer få chansen att konkurrera även under en tid när storföretagen blev mer dominerande. Bertil som efter sina år på Stena Line skapade en affärsidé att bli branschens grossist, genom samlade inköp producera prisvärda paketlösningar och skräddarsydda grupparrangemang för bussreseföretag, resebyråer och researrangörer, har gjort hans företag till det största i Norden. Bussresearrangörer som i regel är mindre familjeägda företag fick nu möjligheten att köpa ett färdigt paket av RK och addera sin egen turistbuss. På så vis fick det lilla regionala bussföretaget en välorganiserad resa till ett konkurrenskraftigt pris. 

Utan RK:s affärsidé skulle utslagningen av mindre bussresearrangörer blivit ännu fler som i en alltmer komplicerad tillvaro inte hade kunnat fortsätta sin verksamhet. RK:s utveckling är imponerande och när man tog steget att erbjuda kombinerade flyg/bussrundresor innebar det inte bara en för branschen nödvändig utveckling utan fick bussresearrangörerna nya möjligheter vara med och erbjuda något i sin hemmaregion som annars inte hade varit möjligt. Det är imponerande, 135.000 resenärer, över 700.000 bokade hotellnätter, omsättning runt 360 miljoner SEK som RK levererar till bussresearrangörerna varje år med den högsta kreditvärdigheten, AAA. 

Bertil Göransson har under alla årtionden präglat bussbranschen som få andra utan att synas medialt. Sin bekännelse till fri konkurrens och innovativ utvecklare gör Bertil till en självklar hedersmedlem i föreningen Sveriges Bussresearrangörer. 

Styrelsen för Sveriges Bussresearrangörer har enhälligt beslutad att utnämna Bjarne Wilmarsgård till hedersmedlem oktober 2013 

Bjare Wilmarsgård Hedersmedlem oktober 2013Bjarne Wilmarsgård har i dryga 30 år kämpat med sin tidning för bussbranschen. Allt mynnar ut i det enkla konstaterandet att branschen varit relativ förändringsobenägen. Ett annat engagemang har varit att genom åren vårda yttrandefrihet som borde gälla oinskränkt och det är ingenting som någon skall be om ursäkt för. Istället talar många om pressfriheten men alltför ofta med kluven tunga och det gäller i hög grad vissa annonsörer som lite småkittsliga försöker påverka branschtidningens reportage, att genom hot sluta annonsera! I alla totalitära system anser monopolisterna att rätten att äga ordet, är med de enda och rätta argumenten. Det har Bjarne skickligt försökt kringgå genom en egen uppstickande Blogg, där han oförtröttandes på sitt sätt försökt motivera branschen till vidareutveckling och att ta till sig förändring som sker i övriga samhället. 

Tidningen Bussbranschen har 2 eldsjälar, det är redaktören Bjarne Wilmarsgård och Lena Nilsdotter. Bjarne har sin buss bakgrund från Svensk Omnibustidning som var bussbranschens eget utslätade forum för 30 år sedan. Ständig brist på pengar gjorde att tidningen lades ned och Bjarne startade upp tidningen ”Busstidningen” i egen regi. Början som oftast var svår och tidningen kom ut i svart vitt med endast ett färgomslag till att idag vara en klenod i branschen. 

Den högst IT ointresserade Bjarne, lyckades ändå lära sig det mesta inom IT teknik och snart var tidningen även ute på nätet med information och lite skvaller om ett och annat som engagera läsarna. 

Bjarne Wilmarsgård har under sina dryga 30 år, medialt präglat bussbranschen som ingen annan. Sin bekännelse till fri konkurrens och innovativ utvecklare gör Bjarne till en självklar hedersmedlem i föreningen Sveriges Bussresearrangörer. 

Detta klipp ger en tydlig bild av Bjarne: 

Framgångsrik reklam” läste vad en mycket framgångsrik producent av skönhetsprodukter lär ha sagt:
”I mina fabriker blandar vi kemikalier – i våra butiker säljer vi drömmar”. Hemma på kontoret tillverkar vi bussresor.
I vår resebutik säljer vi…
Ja – vad då – undrar jag när jag i våras i en bussresekatalog storögt betraktade en beskrivning av en bussresa från en ort ca 170 km norr om Mälaren – med slutmål i Barcelona.
Dag 1 – 74 mil
Dag 2 – 82 mil
Dag 3 – 99 mil
Dag 4-6 – vid resmålet
Dag 7 – 99 mil
Dag 8 – 82 mil
Dag 9 – 74 mil.
En sådan ”drömresa” kostar bara ett par tjugor under 10-tusen kronor.
Måltidsdrycker ingår inte…
Vems dröm motsvarar en sådan resa – och vad kan en sådan resa berätta undrar jag lite stillsamt. Hänförande upplevelse? Tja, kanske för den som vill odla egna hemorrojder.
Hm… 

På årsmötet 22:a mars 2013 beslöt ett enhälligt årsmöte att utse Bengt och Mats Ölvemark

till hedersmedlemmar i föreningen Sveriges bussresearrangörer. Bröderna Bengt och Mats har skapat Sveriges största bussresearrangör, en bedrift inte bara i medvind, idag är Ölvemark Holiday / Scandorama ett betydande varumärke och som nydanare utvecklat kombinerade flyg och bussresearrangemang.

Svenska Turistbussföretagen är medlem i följande organisationer

Powered by Travelize