Per Ola Svensson

Per Ola Svensson

CTO, Commercial Management Trupayers AB

Jag heter Per Ola (Peo) Svensson och är uppväxt i den lilla orten Tingsryd i Småland. Under större delen av mitt liv har jag sysslat med It-frågor och började min yrkesbana som systemutvecklare och it-konsult på ett mindre företag i Växjö. Redan 1988 kom jag i kontakt med bussresebranschen då nu framlidne Tom Pettersson på Älmhults buss/Sydresor kände ett behov av ett nytt administrativt system för sin reseverksamhet. Detta fick jag i uppdrag att utveckla åt honom. Systemet blev väl mottaget och något år senare fick jag kontakt med Allan Stålhand på Ramkvillabuss och Mats Ölvemark på Ölvemarks Holiday som båda valde mig som leverantör av sitt nya it-system.

Efter ytterligare några år, 1993, bestämde jag mig för att det var dags att gå vidare och jag satte mig på skolbänken igen för att läsa in en civilekonomexamen. När denna var avslutad, 1997, tog jag anställning som it- och ekonomichef på Br Nelsons Frö. En tjänst som jag dock lämnade efter kort tid för att ta mitt pick och pack och flytta till Jönköping och ta anställning hos Ölvemarks Holiday. Där bestod mitt arbete främst av att sköta it-frågor och att utveckla ett nytt, mer modernt administrativt system för bussresor. Detta projekt blev så pass omfattande att vi beslutade oss för att starta ett företag runt systemet. Företaget Tois hade när det var som störst fem anställda och ett halvdussin researrangörer som körde systemet. 2003 beslutades att Tois skulle avvecklas som företag och de anställda, inklusive mig själv, tog anställning hos några av våra största kunder. Själv hamnade jag åter hos Ölvemarks Holiday.

Efter det utvecklades min roll. Successivt gick mina arbetsuppgifter från rent it-relaterade till att aktivt delta i det mesta av företagets dagliga drift. Från och med juni 2009, då Ölvemarks Holiday förvärvade Scandorama, satt jag i ledande ställning i Ölvemarks Holiday och Scandorama. Först som Vice VD och under 2013 och 2014 som VD. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att jag i och för sig inte har någon praktisk erfarenhet som bussförare eller reseledare, men jag har arbetat med och i branschen sedan 1988.