Medlemsbrev oktober 2021

Bäste medlem,

Äntligen har affärerna kommit igång! Kanske ännu inte som innan pandemin, men ändå på rätt väg! Vilket jobb Ni gjort!                        

Jag tycker att vår medlem Göran Grell, VD för RK Travel Group, ändå summerar vad våra medlemmar gått igenom. ”Jag är stolt över hur alla våra kunder har slitit. Det är många vardagshjältar som vägrat släppa sitt familjeföretag, även när de står på ruinens brant och företaget forsar blod. De har kokat soppa på en spik och är ett hårdhudat släkte”:
– Någon har jobbat extra som lärare, kock, lastbilschaufför, en annan har kört taxi. Man har pantsatt hus. Det är ju inte lätt att sälja sin buss heller, efterfrågan är ju inte jättehög. Det är gott sisu i det här gänget”.

Trots den svåra tid vi gått igenom och några av våra kollegor tyvärr har varit tvungna att kasta in handduken, så har vi i Svenska Turistbussföretagen fått fler medlemmar!  Kan det bero på att vi engagerar oss i Dina vardagsfrågor, att vi lyssnar på Dig, att vi arrangerar mässa där Du får träffa kunder och leverantörer till rimliga kostnader, etc.?             

De nationella resorna har delvis kommit igång. Men även Europaresorna börjar rulla. Som exempel har en del av våra medlemmar redan avverkat några. Björn Larsson i Örebro har kört genom Europa till San Sebastian i Spanien utan problem, Leif Andersson har haft vinresa till Tyskland, Erik Dahlbom har varit en vecka i Estland, Per-Erik Nyberg har varit i Italien, m.fl. Inte nog med ökat resande till glädje för våra resebyråer, våra medlemshotell börjar även fyllas.  

Lite mer osäkert är det kanske vad gäller Julmarknaderna i Tyskland då vi inte riktigt vet i nuläget vad som gäller med ” Würst und Bier” servering i pandemins spår.

Över det hela taget så verkar våra affärer kommit igång, men det dröjer väl ett tag till att det är fullt ös. Dock har vi kommit ur tunneln!

Vad gäller nästa års Buss- och Resemässa så kommer den att arrangeras i mitten av augusti. Trycket från våra deltagare och andra har varit enormt att arrangera mässan även 2022. Av intresset att döma blir det en större och ännu mer framgångsrik mässa!
Exakt tid och plats återkommer vi inom en snar framtid. Håll ut!

Även Europa öppnar upp. Vi har redan haft ett EACT möte om hur vi skall agera i framtiden med våra prioriteringar. Börjar således bli dags att tackla EU:s knepiga bussregler som hindrar affärsmöjligheterna. Glädjande nog har Europa Parlamentet (EP) börjat sina sessioner igen. De har en nyckelroll för oss när vi talar om framför allt, kör- och vilotider, men även en del andra regler. Vi har därför via EACT redan vårt första möte den 26 oktober med Vice Ordföranden i Parlamentet, Fabio Massimo Castaldo.
Andra frågor som vi bl.a. kommer att driva är cabotaget, chaufförsbristen, miljöregler, m.fl.

Som Du ser så håller vi på att lyfta oss ur pandemins klor mot en härlig ketchup-effekt för branschen. Du hänger väl med!

Lycka till!

Bästa hälsningar,

Svenska Turistbussföretagen

Kjell Peterson

Ordförande