Medlemsbrev december 2022

Hej bästa medlem,

Nu närmar vi oss återigen slutet på ett verksamhetsår. Ett år som underhand blivit befriat från senare års hemska pandemieffekter. Tyvärr har det blivit ersatt av andra utmaningar, som kriget i Ukraina, höjda el- och bränslepriser, chaufförsbrist och en begynnande inflationsökning.
Trots det visar den senaste undersökning av vår bransch, genom UC, att kreditvärdigheten höjs. Vi går från 4,14 till 4,57, på en 5 gradig skala där 1 är låg kreditvärdighet och 5 högsta.
Optimismen har ju också återvänt inom branschen.

Chaufförsbristen är fortfarande ett problem, som jag skrev om i mitt förra medlemsbrev. Att få till en sänkt åldersgräns från 24 år kommer säkerligen att bli en utmaning, då detta är en EU fråga. Det räcker alltså inte bara att få med regeringen….
Vi ser ju också vilken tid det tar för EU att besluta om 12 dagars regeln i nationell trafik. Men skam den som ger sig, vi ökar våra ansträngningar gentemot Bryssel.

Den snedvridna konkurrensen från den offentliga sektorn dyker upp som ett problem med olika intervaller, som våra medlemmar drabbas av. Nu har vi återigen ett fall som upprör oss med kommunala Uddevalla Omnibuss. De utvecklar sin beställningstrafik genom såväl buss- som företagsköp och dödar etablerade bussresearrangörer inom kommunen och dess omgivningar. Vi kommer att koppla in Konkurrensverket i ärendet.

Vårt årsmöte sker i år hos RK Travel Group i Göteborg den 23 mars kl.09.00 – 11.00.
Kallelse följer i god tid.
Senare under dagen sker RK:s Turmässa, med mängder av intressanta upptåg! Missa inte denna dag!

Efter att vi blivit förhindrade att arrangera resor och umgås med våra medlemmar p.g.a. pandemin är det nu äntligen dags igen med en ”nystart”.
Nu åker vi till världens största bussmässa, Busworld, i Bryssel 9 – 11 oktober, 2023.
Vi flyger på morgonen den 9:e med besök direkt på mässan. Dag 2 kan du välja mellan Busworld, eller delta i ett guidat besök (med undertecknad) i Bryssel och dess omgivningar. Två middagar ingår i en av Europas mathuvudstäder! Vi åker hem igen den 11 på morgonen. Inbjudan kommer snart. Missa inte detta!

Buss- och Resemarknaden 2023 kommer att ske i Ullared tillsammans med GEKÅS den 13 – 14 november. Det blir en del spektakulära förändringar/förbättringar från årets mässa, men mer om detta i början av nästa år.

Slutligen ett Hjärtligt Grattis till vår tidigare ordförande Toni Schönfelder som fyllt 80 år!
Vi var några lyckliga som bevistade hans fantastiska firande i Santa Pola, Spanien i början på december.

Ett stort tack även till vår fantastiska styrelse, som outtröttligt gör sitt bästa för att stötta våra medlemmars behov. I är blev det hela 6 styrelsemöten och en mässa!

Vi hoppas nu att Du och Din familj kan koppla av under helgerna och ladda batterierna för ett förhoppningsvis ännu bättre år 2023!

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Bästa hälsningar,

Kjell Peterson
Ordförande