Medlemsbrev juni 2023

Medlemsbrev 2023-06-07

Hej bästa medlem,

Det är glädjande att jag för andra medlemsbrevet i rad, för ovanlighetens skull, kan påstå att branschen går på högvarv utan störningar i form av Covid och annat elände. Jag hör bara positiva signaler från våra medlemmar om beläggning och orderläge. Det enda molnet på himlen just nu är fortfarande chaufförsbristen. Det saknas enligt uppgift totalt c.a 8000-tal busschaufförer i Sverige och trenden är tyvärr uppgående.
Vi försöker bidra med vårt strå till stacken genom bearbetning av såväl svenska som EU myndigheter. Tyvärr en mycket trög process. Men, vi ger oss inte!

Ett bevis på att våra ansträngningar ändå ger resultat är EU-Kommissionens förslag att ändra kör- och vilotider i enlighet med våra förslag samt att 12-dagars regeln även skall gälla nationell trafik! Jag vet inte hur många besök jag gjort på EU:s transportdirektorat (DG Move), men jag kan konstatera att våra argument (liksom från andra aktörer), som till en början mottogs med skepsis till slut fick önskad effekt.
Nu går beslutet från Kommissionen vidare till Europa Parlamentet och EU:s ministerråd för slutlig behandling. Vi fortsätter att bearbeta dem!

Vi har blivit intervjuade av Konkurrensverket om vår anmälan mot Uddevalla Omnibuss gällande snedvridning av konkurrensen. Vi avvaktar vidare åtgärder.

Du utnyttjar väl OKQ8 och Qstar medlemserbjudande om bränslerabatter? 
Har Du inte utnyttjat erbjudanden, så gör det! Ju fler som utnyttjar erbjudandet, ju lägre priser kan vi få framöver!

Ä Du golfare så missa inte årets Bussgolf som går av stapeln på Söderåsens GK, strax utanför Helsingborg, fredagen den 18 augusti. Mer information här: www.bussgolfen.se

Världens största bussmässa, Busworld, sker i Brysslel 6 – 12 oktober.
Vi kommer att tillsammans med IVECO /Svenska EA bussar att arrangera en bussresa ner till mässan. Som det ser ut just nu är avresa med Finnlines från Malmö söndagen den 8 oktober och hemkomst 12 eller 13. Program kommer inom kort. En trevlig möjlighet att umgås med kollegor!

Årets Buss & Resemarknad kommer att gå av stapeln i Ullared den 14 november. Förutom inbjudna medlemsföretag är mässans målgrupp researrangörer, reseproducenter, beslutsfattare och medarbetare inom turistnäringen.
I Eventhallen Gekås kommer det att finnas mässa och utanför hallen kommer det att vara bussutställning. Buss & Resemarknaden kommer att vara öppen 11.00 – 17.00.
På kvällen erbjuds mingel och gemensam middag på restaurang Peder & Co. Logi finns på Gekås hotell.

Nu kör vi!

Bästa hälsningar,

Kjell Peterson

Ordförande