Busstoppen

De tunga bussarna över 10 ton har uppförsbacke just nu – men trots det går det fortsatt bra för turistbussarna, det visar färsk statistik från Mobility Sweden.

Rent allmänt sett ser det ut som att läget i världen i kombination med komponentbrist har fått nyregistreringarna av de tyngre bussarna över 10 ton att backa. Lättare bussar går däremot bättre vilket gör att bussarna totalt sett har ökat jämfört med årets två första månader förra året enligt Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Glädjande för bussresebranschen är att turistbussarna fortfarande utgör en betydande andel av totalt nyregistrerade tunga bussar, framför allt för en mycket bra inledning på året. Efter februari är 35 av totalt 82 tungviktare turistbussar.

Allra bäst under februari gick det dock för stadsbussar från Volvo, hela 22 nyregistrerade tungviktare var av hela 14 direktimporterade. Näst bäst under februari var Kässbohrer-Setra med 7 nyregistrerade tunga turistbussar. Scania fick 5 nya tungviktare nyregistrerade under februari varav 4 direktimporterade, samtliga stads- eller regionbussar.

På delad fjärde plats under februari finns Mercedes-Benz och VDL med vardera 2 tunga bussar.

Mercedes-Benz åkte därmed från första till tredje platsen i Tunga Busstoppen medan VDL kliver in i den samma för första gången i år. Två turistbussar från Mercedes-Benz och två stadsbussar från VDL.

Slutligen noterar tre fabrikat var sig nyregistrering av en tung buss över 10 ton: MAN och Paxton med var sin turistbuss samt Solaris med en gasdriven stadsbuss. För både Solaris och Paxton är det premiär i Tunga Busstoppen 2023 och när det gäller den direktimporterade Paxton så har ingen sådan buss nyregistrerats på många år över huvud taget.

Hur det går i fortsättningen visar sig förhoppningsvis 3 april om allt går väl. Missa inte det!

Källa: Mobility Sweden, bearbetning Hablador text & bild

Busstoppen februari 2023
Karta över mässområdet

Formulär

Bokning för besökare

Tack vare ett fantastiskt erbjudande från HV71 kan vi nu erbjuda dig att deltaga i hela programmet för endast 250 kr vilket inkluderar entré, hela programmet och avslutningen med mingel & buffé.
OBS! En besökare får inte sälja, visa produkter eller på annat vis tillhandahålla några erbjudanden. Det är endast tillåtet för Utställare.

Formulär

Bokning av Utställare


Ange antal biljetter till Kvällsarrangemanget med underhållning och mingelbuffé 250 kr/person (inkl. moms):


Ni kan naturligtvis även köpa biljetter och bjuda in kunder på detta evenemang. Ange antal "Kundbiljetter" till kvällsarrangemanget:


Monter för Utställare inomhus

Utställare utomhus

Ange längd på respektive buss samt om den skall vara tillgänglig för provkörning.