Mercedes-Benz kvar i toppen

Tunga Busstoppen är tillbaka med en redovisning av nyregistrerade bussar för maj – fortfarande leder Mercedes-Benz totalt men Scania knappar in, det framgår av Mobility Swedens statistik.

På grund av att Mobility Sweden bytt leverantör av rådata till sin statistik om fordonsregistrering kunde Tunga Busstoppen inte redovisas under april. Då gick det inte att utröna vilka av bussar som var av den typ som kallas coach eller turistbuss, vilket är Tunga Busstoppens specialitet. Det kan vi återigen från och med maj, vi ska undersöka om vi kan hämta hem de saknade april-siffrorna senare så att totalen blir rätt när det gäller just turistbussarna.
Maj blev hur som helst en svag månad för de tunga bussarna över 10 ton, även om andelen turistbussar är glädjande hög. Total backade de tunga bussarna med nästan 32 procent jämfört med maj 2023. Enligt Mobility Sweden beror detta till stor del på ryckigheten i kollektivtrafikens upphandlingar som hittills i år inte tagit riktig fart. Turistbussar som körs av privata turistbussföretagare lever dock efter marknadsekonomins krafter och där kanske viljan till mer jordnära semester i Sverige och dess närområden kan verka positivt trots den rådande lågkonjunkturen.
Bäst under maj gick det för Scania med 18 nyregistrerade tunga bussar över 10 ton varav 1 turistbuss. Tvåa i maj blev Mercedes-Benz med 10 nyregistreringar varav 1 direktimporterad – av dessa var 8 turistbussar. MAN blev trea i maj med 5 nyregistrerade tunga turistbussar följd av Kässbohrer-Setra med 3 tunga turistbussar.
Därefter noterar tre fabrikat var sin nyregistrerad tungviktare: Neoplan, Ebusco och Volvo, den förstnämnda en turistbuss, övriga citybussar. Det här är den första bussen Ebusco får en tung buss registrerad i år genom direktimport, förra året blev det inga bussar alls.
Inga förändringar i rangordning efter maj, men Mercedes-Benz tar ett allt hårdare grepp om ledningen också när det gäller turistbussarna med reservation för att vi saknar aprilsiffrorna.
Hur första halvåret 2024 avslutas hoppas vi kunna redovisa 1 juli. I bästa fall också med kompletta siffror från april, missa inte det!

Tunga busstoppen för maj 2024