Ensio Salkojärvi, hedersmedlem 2017. För bussresearrangörerna har välklädda förare med designade uniformer varit en viktig del i att profilera branschen. Det är en stor utmaning att utforma, designa kläder som skall passa alla årstider ta emot passagerarna och lasta in resväskor i regn och snö, och sedan snabbt in i turistbussen igen och likaväl se snygg och prydlig ut.
Ensio`s stora engagemang la grunden i branschen för välklädda chaufförer.
Många år i uniformsbranschen eller som det numera heter Profilkläder. Genom åren har Ensio klätt upp merparten av Sveriges buss och turistbussföretag. Allt från enskilda entreprenörer till företag med flera 100 anställda.
Började i Hässleholm redan 1958 på Nobelkläder, då Skandinaviens ledande tillverkare av uniformer, som levererade bl.a till dåvarande SS, Stockholms Spårvägar, som det hette på den tiden och många andra bussföretag. Ensio är en ”hands on man”, sysslade med det mesta, från tillskärning till utleveranser.
Var med om att starta upp Uniformspecialisten i Stockholm 1975 och sålde från början alla typer av uniformer. Fick redan då speciellt bra kontakt med människorna i bussbranschen och speciellt Ulf Karlsson på Setra/Cartes i Vetlanda som introducerade Ensio för sina Setra-kunder på Setra-träffarna i Vetlanda.
Ulf Karlsson var enligt egen uppgift av Ensio inkörsporten i bussbranschen. BK Buss tillhörde pionjärerna i bussbranschen dit Ensio sålde uniformer redan 1975.
1993 blev Ensio sin egen, startade upp Ensio´S AB och fick en mycket bra start och gensvar från alla busskunder som följt sedan 1975. Tyvärr har många av dessa trogna kunder försvunnit, lagt ner då dom i upphandlingarna tappat trafik eller blivit uppköpta av andra bolag.
Sveriges Bussresearrangörer vill därför framföra vår stora tacksamhet och utnämner Ensio som hedersmedlem 2017 med sina snart 75 år och alltjämt aktiv, det har aldrig fallit in Ensio att gå i pension. Det är förtjänstfulla år som Ensio arbetat för en hel bransch som han har klätt upp och profilerat.

Föreningen Svenska Bussresearrangörerna mars 2017