Styrelse

Från vänster på bilden:
Carl Otto Lange
Pererik Nyberg
, ägare Nybergsbuss Lidköping
Björne Sandström affärsutvecklingskonsult och branschveteran från bla Thomas Cook
Kjell Peterson, Ordförande, tidigare VD för West Sweden kontoret i Bryssel 
Erik Dahlbom, vice ordförande, ägare ReseMakar´n Vänersborg
Per Ola Svensson, affärsutvecklare/konsult Travelize AB 
Erland Olsson, Fd ägare Ljungskilebuss, branschveteran, Ljungskile 
Patrik Forslund
På bilden saknas:
Anette Karlsson, vd och ägare av Haman Group Oslo

Styrelsens medlemmar och deras bakgrund

Kjell Peterson
E-mail kp@turistbussforetagen.se 

 

 


Kjell har en lång nationell såväl som internationell karriär.
Han började sin karriär hos Nixdorf Computer inom databranschen. Därefter vidtog ett antal år hos engelska Ozalid-koncernen innan han 1977 förvärvade kopierings- och reprografiföretaget Allfoto i Göteborg. Detta drev han framgångsrikt fram till 1985 då företaget såldes till Arkitektkopia.
1983 valdes Kjell till Världspresident i Internationella Juniorhandelskammaren (JCI), med 500.000 medlemmar i c:a 100 länder, och ledde under detta år organisationen från dess högkvarter i Miami, USA. Från 1985 till 1988 arbetade han i WPM Management Consultants i London. Därefter tillträdde han som koncernchef för Regentus gruppen med c:a 15 bolag. 1994 var han med och startade West Swedens EU region- och lobbyingkontor i Bryssel och drev detta som VD fram till 2012. Framförallt arbetade han med regional- och transportfrågor. West Sweden betraktades som ett av de främsta lobbyorganisationerna bland de c:a 300 regionkontoren.

Han har varit styrelseordförande i ett flertal bolag bl.a. New Wave AB och Arena Göteborg. Idag verkar han som expert på EU frågor och företagsledning. Kjell är gift och har två barn och bor halva året i Sverige och den andra halvan i Spanien.

.................................................................

Erik Dahlbom mail: ed@turistbussforetagen.se
Vd Resemakarn

 
Jag arrangerade min första långresa med buss 1986, 15 år ung, den första resan gick till Montafon dalen i Österrike. Sedan följde många resor för skolor och några företag innan studenten var avklarad. Dagen efter studenten började jag på dåvarande Vänersborgs Linjetrafik som trafikassistent. Efter den kraftiga nedgången på beställningstrafiken i början på 90-talet grundades det egna företaget ReseMakar´n. Kanske i helt fel tid då marknaden var i botten och konkurrensen var enorm. Efter många strävsamma år firar företaget 25 år 2017. Företaget idag har både flyg och bussresor runt om i världen och drivs av mig och min hustru samt engagerade medarbetare. 

Sommaren 2011 var jag ansvarig för en av de största bussbeställningarna någonsin i Sverige. Scoutrörelsen i Sverige arrangerade World Scout Jamboree, OS för scouter. Under några hektiska sommarveckor körde vi med 150 – 160 bussar om dagen till olika ställen runt om i södra Sverige för ca 40.000 scouter.

När livet inte kretsar kring resor åker jag gärna till husvagnen som vintertid står uppställd i Trysil, skidåkning är en stor passion. Sommartid vill vi gärna vara vid Västkusten där vår vagn står uppställd sommartid eller så tar vi bilen till Normandie där vi de sista åren hyrt ett hus.

Familjen består av mig, min hustru Anneli och barnen Agnes och Albin. 

.................................................................

Anette Karlsson
Ägare av Haman Scandinavia koncernen http://www.haman.no/en http://www.haman.se
Haman Group AS. Haman Group består av Haman Scandinavia AS, Terra Nova Scandinavia AS, Authentic Scandinavia AS, Cities + Tours och Haman Support AB.

 

 

 

 

Född och uppvuxen med fötterna i gödselstacken, dvs i Småland. Flyttade till Köln för studier 1981 och började på GDG Continentbus Deutschland GmbH i Köln med Toni Schönfelder som chef. På GDG Continentbus ansvarade hon för bussrundresor i Skandinavien för europeiska kunder, mest från Tyskland, Österrike, Frankrike och Spanien. Blev 1999 vice VD för Haman Scandinavia i Stockholm och Oslo som då ägdes av ITG – International Travel Group. 2005 såldes de olika företagen inom ITG till nya ägare och Anette förvärvade Haman Scandinavia och Terra Nova. 

Anette har en bred erfarenhet av incoming till Skandinavein och tror sig veta hur utländska kunder ser på Skandinavien som destination och har sin bussbakgrund från GDG Continentbus och Haman Scandinavia. Idag använder incomingföretagen mer och mer nordiska bussar eftersom många kunder flyger in i landet. Sedan 2015 arbetar Cities + Tours som grossist på den nordiska marknaden för resor till Norden, Europa och resten av världen.

.................................................................

Erland Olsson
tidigare ägare av Ljungskilebuss

 

 


Efter 10 år som lärare och församlingsassistent i Svenska Kyrkan startade jag min bana i resebranschen som ansvarig för Press-Resors nordenavdelning på Göteborgs-Posten. 

Efter en tid där blev det mer intressant att börja resa. Detta skedde på GDG Resor och GDG Continentbus. Denna tid var kanske den mest expansiva perioden för buss branschen bl.a. av att GDG var ledande när det gällde utveckling av bussturismen. 14 augusti 1981 köpte jag tillsammans med kollegan Jerry Antonsson Ljungskilebuss. I år 2011 firar Ljungskilebuss 30 år med. 

Min son Daniel Olsson tog över företaget i början av 2000-talet. Han fortsätter och utvecklar företaget. Jag Erland är anställd och sköter en del kundkontakter samt är ofta "ute i verkligheten." Jag är född i Uddevalla 10 mars 1944 men uppvuxen i Ucklum. Har två äldre bröder. Tillsammans har vi under en del av 60-talet sysslat med dansmusik. Hammondorgel, dragspel och jag på gitarr med sång. Trummor och bas givetvis också. Har under ett antal år suttit i styrelsen för Bussresearrangörsföreningen - BRA. Dessutom varit inblandad i olika utredningar när det gäller körkort och yrkesmässig trafik. 

Min hustru Monica drev Blå Pensionatet på Kinnekulle under sju år. Detta var en rolig tid för oss båda. Tyvärr satte sjukdom gräns för Monica "dröm" och idag lever jag tyvärr ensam i vårt gemensamma hus i Ljungskile.

.................................................................

Per Ola Svensson
CTO, Commercial Management Trupayers AB, www.trupayers.com 

 Jag heter Per Ola (Peo) Svensson och är uppväxt i den lilla orten Tingsryd i Småland. Under större delen av mitt liv har jag sysslat med It-frågor och började min yrkesbana som systemutvecklare och it-konsult på ett mindre företag i Växjö. Redan 1988 kom jag i kontakt med bussresebranschen då nu framlidne Tom Pettersson på Älmhults buss/Sydresor kände ett behov av ett nytt administrativt system för sin reseverksamhet. Detta fick jag i uppdrag att utveckla åt honom. Systemet blev väl mottaget och något år senare fick jag kontakt med Allan Stålhand på Ramkvillabuss och Mats Ölvemark på Ölvemarks Holiday som båda valde mig som leverantör av sitt nya it-system. 

Efter ytterligare några år, 1993, bestämde jag mig för att det var dags att gå vidare och jag satte mig på skolbänken igen för att läsa in en civilekonomexamen. När denna var avslutad, 1997, tog jag anställning som it- och ekonomichef på Br Nelsons Frö. En tjänst som jag dock lämnade efter kort tid för att ta mitt pick och pack och flytta till Jönköping och ta anställning hos Ölvemarks Holiday. Där bestod mitt arbete främst av att sköta it-frågor och att utveckla ett nytt, mer modernt administrativt system för bussresor. Detta projekt blev så pass omfattande att vi beslutade oss för att starta ett företag runt systemet. Företaget Tois hade när det var som störst fem anställda och ett halvdussin researrangörer som körde systemet. 2003 beslutades att Tois skulle avvecklas som företag och de anställda, inklusive mig själv, tog anställning hos några av våra största kunder. Själv hamnade jag åter hos Ölvemarks Holiday. 

Efter det utvecklades min roll. Successivt gick mina arbetsuppgifter från rent it-relaterade till att aktivt delta i det mesta av företagets dagliga drift. Från och med juni 2009, då Ölvemarks Holiday förvärvade Scandorama, satt jag i ledande ställning i Ölvemarks Holiday och Scandorama. Först som Vice VD och under 2013 och 2014 som VD. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att jag i och för sig inte har någon praktisk erfarenhet som bussförare eller reseledare, men jag har arbetat med och i branschen sedan 1988. 
...............................................................................

Pererik Nyberg
VD, Nybergs Buss AB


Har stort intresse av teknik och fordon. Uppväxt inom åkeribranschen.
Startade som 23 åring 1983 Nybergs Buss med att överta en liten skolbuss.

Sedan början av 90-talet har även egna bussresearrangemang funnits med i verksamheten. Företagets verksamhet innefattar idag eget reseprogram, beställningstrafik, expressbusstrafik och skolskjuts. Har sedan många år jobbat med Incoming till Skandinavien för flera uppdragsgivare.

En helt vanlig småföretagare inom bussbranschen som jobbar och sliter som alla andra. Driver tillsammans med hustrun Eva företaget.

Fritidsintresse Båtlivet i Ekens skärgård, Motorsport, Fotboll och Bandy. Har under de senaste 9 säsongerna kört Villa-Lidköping och var med om att bärga klubbens första SM-guld 2019.

.................................................................

Björne Sandström
Affärsutvecklingskonsult och branschveteran från bla Thomas Cook

Björne har en karriär som sträcker sig över 30 år i europeisk reseindustri.

1986 lämnade Björne Sverige för en utlandsstationering i Vingresors värld som ekonomiassistent. Sedan dess har han haft många positioner i ledande ställning i den pan-europeiska resejätten Thomas Cook PLC där Ving numera ingår, de sista tre åren i koncernledningen i London. Bl.a har Björne haft ansvaret för hotellinköp och incoming i Thomas Cook’s värld där man tar emot 10 miljoner kunder varje år. 

Hösten 2017 flyttade Björne hem till Göteborg och satte ner bopålarna ihop med sin familj och verkar numera som fristående affärsutvecklingskonsult och har ett antal styrelseuppdrag. 

Med hus och vuxna barn på Mallorca blir det flera resor dit varje år, där tar han gärna en tur på sin Harley på de många fina bergsvägarna.

.................................................................

Patrik Forslund

.................................................................


Carl Otto Lange

Jag har arbetat 30 år med affärsjuridik på advokatbyråer. Senast var jag partner i Advokatfirman NORDIA 2009-2018. Från och med 2019 har jag övergått som bolagsjurist i det delvis egenägda bolaget One Hammer Group AB. Parallellt bedriver jag även egen verksamhet i mitt bolag Lange Law AB, med fokus på bolagsrätt, fastighetsrätt och IT-rätt. 

Genom yrket har jag hamnat i ett större antal bolagsstyrelser genom åren där jag ofta har haft position som styrelseordförande och styrelsesekreterare. Jag sitter f.n. som ledamot i Byggnadsnämnden i Göteborg och styrelseordförande i SGS Studentbostäder Göteborg. Jag är medlem i International Bar Association sedan 2005.  Sedan 1995 har jag varit legal rådgivare åt Chalmers Innovation/Ventures. 

Fritiden spenderar jag allra helst med familjen, hustru och två tonårsdöttrar, och vänner på sommarparadiset Otterön utanför Grebbestad. Ledig tid under höst, vinter och vår tillbringar jag gärna på squashbanan.

 

Föreningens auktoriserade revisor är
Hans Holm

Valberedningen
Olof Werner, Ordförande
Claes Göran Eckert
Hans Rothenberg

Governmental relations Germany
Hartwig Bögeholz
hb@swedishbus.se 

 

Svenska Turistbussföretagen är medlem i följande organisationer

Powered by Travelize